Który format obecnie przede wszystkim kupujecie?
Przerzuciliście się już na Blu? A może macie zamiar w najbliższej przyszłości?
Osobiście póki co pozostaję przy DVD. Różnica w jakości obrazu, która oczywiście jest spora dla mnie nie jest aż tak duża bym dla niej miał kupować nowy odtwarzacz czy wciąż zdecydowanie droższe wydania Blu-Ray. Niestety coraz częściej dystrybutorzy stosują nieczyste zagrania, poprzez które próbują mi ten format wepchnąć że tak powiem "na chama". A to wydania DVD mają mniejszą ilośc dodatków niż Blu (mimo że spokojnie by się zmieściły), a to zapowiada się wersję rozszerzoną jakiegoś filmu tylko na Blu. Jasne, typowe działania marketingowe mające zwiększyć sprzedaż nowego formatu. Na mnie to jednak nie działa, coś takiego wywołuje tylko sprzeciw. Nie wydacie mi czegoś na DVD, to sorry, najwyżej ściągnę sobie z neta. Ja jestem gotów pieniądze na interesujące mnie filmy wydać, jak ich nie chcą, to już ich problem.
Oczywiście w końcu się na Blu zapewne przerzuce, ale obstawiam że nie wcześniej niż za 2-3 lata, póki co jakość DVD na 32" TV mi w zupełności wystarcza, mimo że naoglądałem się sporo próbek Blu na różnej wielkości ekranach na wystawach sklepów. Wrażenie zrobiły, owszem, ale nie aż takie.